Szavazás Juniper szekcióról

Érdekesek a Juniper howto-k?

Szavazás Mondeo átépítésről

Mondeo átépítés

Supermicro PDSGE + SCSI Raid boot

Supermicro PDSGE + SCSI Raid boot

PDFPrint
   
    Ezt a cikket azért írtam, ha valaki esetleg szenved egy PDSGE alaplappal (bootolás), akkor legyen egy kis segítség, én így szenvedtem ki a megoldást. Lehet, hogy van sokkal jobb megoldás, én így csináltam.

    Jelenség: fogunk egy PDSGE alaplapot, belerakunk valamilyen SCSI Raid kontrollert az egyik PCI-X slotba, majd csinálunk rajta egy RAID tömböt, elindítjuk az OS telepítőt CD-ről (pl. Debian), feltelepítjük, jönne az első újraindítás, ehhez belépünk BIOS-ba, hogy a BOOT ORDER menübe elsőnek vegyük a kontrollert ... és pofára esünk. Ugyanis a PDSGE (sőt, állítólag minden i955x chipsetes alaplap!) nem "látja" a RAID kontrollerünket. Sebaj, van a sufniba elég SCSI Raid kontroller, és még úgyis csak OS van telepítve, próbálunk másikat. Az se megy. Irány az E-bay, veszünk 1 EUR-ért mást. És az se megy. Amiket én próbáltam:

IBM ServerRaid 4H
IBM ServerRaid 5L
Compaq SmartArray 431
Compaq SmartArray 632
Adaptec AAC-364 (Dell Perc2)

Google-ban keresgélve az alábbit találtam (ez lehet hülyeség, a felét nem értem, de nem is ez a lényeg): állítólag az i955x a bootoláshoz un. shadow memóriát használ, ami esetében 2x64kbyte. Ebből 1x64-et mindenképp lefoglal az intergált S-ATA vezérlő (hiába rakjuk disabled-be). A maradék 64k viszont nem elég a RAID kontrollerek BIOS-ának, ezért nem tudja inicializálni azt. (pl. ServeRaid esetében meg is áll a kontroller init-nél). Így a BIOS-ban nem is látjuk a kontrollert, mint bootolható eszközt.

Megoldás: kettő van, én elsőként az első megoldást csináltam, a második HA5OJN (Norbi) ötlete volt.

1. megoldás:

Berakunk a maradék slotok valamelyikébe egy "sima" SCSI kontrollert (én egy Adaptec 29160-at használtam), amire rákötünk egy SCSI hdd-t, és erről bootol a rendszer. Ennek a megoldásnak alábbi hátrányait tapasztaltam:
    - ha engedélyezzük a PCI PnP BIOS Invoke-t a RAID kontrollerre (azaz inicializálja a kontrollert a BIOS), akkor bootolás előtt az egész vas dob egy hátast, ilyesmi hibaüzenettel: "Int13h memory exceeded, system halted". Ha meg letiltjuk az inicializálást azon a sloton, amibe a RAID kontroller van, akkor nem látjuk a kontroller BIOS-át, nem tudunk belelépni, csinálni dolgokat, stb.
    - bootolásnál ha a kontroller nem inicializálta magát addig, amíg a rendszer indul, kapunk egy kernel panic-ot, hiszen a kernel nem fogja látni a kontrollert ("megoldás": quick boot kikapcsolása, így mire BIOS leszámolja a 2GB memóriát, a kontroller feléled).
    - feleslegesen kerreg (és folgal helyet) egy diszk, ami tulajdonképp csak a boothoz kell.

2. megoldás:

Veszünk egy CF kártyát, és egy CF-IDE átalakítót. Én 256 MB-os Kingston kártyát vettem. Ezt rádugjuk az egyetlen IDE csatlakozóra (mellé a CD olvasót, ha szükséges), és erre telepítjük kedvenc boot loaderünket. Fenti pontban említett összes kellemetlenség kiküszöbölve, és remélhetőleg még az élettartama is hosszabb, mint egy merevlemezé. CF-IDE átalakító mellékesen kb. 2e Ft, így az egész cucc megvan kb. 6e Ft-ból.

pingTomi, 2006.10.31